frennl

Bestaat er nog een stukje Frankrijk van weleer ?

De 'Sud-Ouest' met zonovergoten wegen, een kobaltblauwe hemel, okerkleurige zonnebloemvelden, het goud van de graanschuur.
Elke dag een uniek beeld dat blijft verbazen.

Bezienswaardigheden
Heerlijk relaxen of lekker rondkuieren!

De Gers heeft alles in huis voor een charmant verblijf op het platteland. Het hart van de Gascogne biedt glooiende en vergestrekte landschappen.

Te voet, te paard, met de (electrische) fiets of de kano: je kan de Gers ontdekken tussen de valleien en de heuvels.

Je kan hier komen herbronnen of het hele jaar door allerlei dingen ontdekken. Maak alvast een planning!


AUCH | citytrip, cultuur, kunst, festival Hart van het Zuid-Westen, tussen Toulouse en de Pyreneeën.

Auch

Jouw ontdekking van de Gers begint met zijn hoofdstad, Auch. Deze stad van 22.800 inwoners toont met veel zwier de joye de vivre van Gascogne.

De Tour d’Armagnac, de Sainte-Marie kathedraal en de Prefectuur (voormalig paleis van de aartsbisschoppen) vormen samen een majestueus geheel. De kathedraal is door Unesco opgenomen als Werelderfgoed én als etappe langs de bedevaartsweg naar Santiago de Compostela. Een ticketje kopen om ook de binnenkant te bewonderen loont de moeite.

Op de Place de la Libération en in de aanpalende middeleeuwse straatjes heerst een levendige sfeer.  Toffe winkeljes, restaurants en caféterrassen lonken naar klanten, geuren en smaken nodigen je uit om de Gers beter te leren kennen.

De monumentale trap van Auch verbindt de boven- met de benedenstad via 370 treden. Hij is opgesmukt met het standbeeld van d’Artagnan.
Vlakbij de monumentale trap vind je de ongewone ‘pousterles’. Dat is de naam die men geeft aan de nauwe en aflopende middeleeuwse straatjes die de bovenstad verbinden met de oevers van de rivier. Vroeger werden ze gebruikt om water te halen.

Ook typisch voor Auch is het enthousiasme voor de kunst. Voor de circuskunsten met CIRCA, het internationaal festival van het hedendaagse circus dat plaatsvindt in oktober. Voor filmkunst met Festival Ciné 32 Indépendance(s) et Création, ook in oktober. Voor zangkunst met het zeer befaamde festival Eclats de Voix, dat georganiseerd wordt in juni.
Ook verderop in de buurt vind je allerlei festivals: Latino dansen in Vic-Fezensac, Bandas in Condom, knoflook- en bonenfeesten in St Clar, Country in Mirande, Jazz in Marciac, een van de grootste Europese jazzfestivals.


TOULOUSE | citytrip, stadsbezoek, cultuur, kunst, shoppen, airbusDe ‘roze’ bakstenenstad

Toulouse-w800-h600Deze ‘roze’ bakstenen stad met zijn inspirerende architectuur is een bruisende metropool, die vibreert onder een Latijnse warmte. Toulouse is de derde grootste universiteitsstad van Frankrijk én de wieg van Airbus.

Eens per maand is er een indrukwekkend A380 transport, de cockpit, romp, vleugels, staart alles op een vrachtwagen. Op regelmatige tijdstippen kan je dit transport ook naar Vic-Fezensac zien schuiven.

Drie plaatsen die je zeker niet mag missen in Toulouse :

  • Place Wilson : een luilekkerplein
  • Place des Jacobin : met de basilic Saint-Sernin
  • Place du Capitole : het topplein van Toulouse

PIC DU MIDI | natuur, stadsbezoek, wandeling, wetenschap, uitzicht, actief, lourdes Het sterrenschip

Pic Du Midi-w800-h600De Pic du Midi de Bigorre

De Pic du Midi de Bigorre is een van de meest majestueuze bergtoppen van de Hautes-Pyrénées. Hij haalt een piek van 2877 meter. De Pic du Midi is toegankelijk voor alle publiek en beroemd voor de schoonheid van de omringende landschappen en zijn astronomisch observatorium.

Saint Bertrand de Commingues

110 km ten zuiden van Toulouse verrijst de majestueuse Saint-Bertrand-de-Comminges, gebouwd op een oud Romeins oppidum aan de voet van de Pyreneeën. De stad werd gesticht in de eerste eeuw voor Christus en mag fier terugblikken op 2000 jaar kunst en geschiedenis. Dit is een juweeltje uit het erfgoed van de Haute-Garonne dat u beslist niet mag missen.

SANCTUAIRE NOTRE DAME DE LOURDES

De belangrijkste plaatsen om te bezoeken: de Grot waar de Maagd Maria verscheen aan Bernadette, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, de Crypte, de Basiliek van O.LV. van de Rozenkrans, de Basiliek Pius X, de St-Bernadettekerk, de Aanbiddingstent, de Verzoeningskapel, de Kruisweg.


CASTERA VERDUZAN | welness, recreatiedomein, paardenrenbaan, tempeliers klooster, restaurant  Zen : Thermen

Voor een heerlijk namiddagje relaxen kan je terecht in de thermen. Daar bevindt zich tevens een fitnesszaal. Geniet van de helende werking van de baden, want naar eigen zeggen kunnen deze thermen inwerken op volgende klachten: maag- en darmklachten, urinewegen, metabolisme, …

(Rue des Fontaines, 32410 Castéra-Verduzan)


LAVARDANS | kasteel, cultuur, wandeling, restaurant Doe de fluistertest in de fluisterkamer.

Dit schilderachtige plaatsje met fraaie kerktoren ligt aan de voet van het indrukwekkend kasteel “Chateau Lavardens”. Het is een kasteel uit de 12e eeuw. Er liggen nog mooie mozaïekvloeren, er is een ‘fluisterkamer’ en er zijn steeds wisselende exposities in het kasteel.

Je kan er een wandeling maken door de smalle straatjes langs de resten van de omwalling en de vierkante torens, die vroeger deel uitmaakten van de ommuring. De bovenste verdieping van het kasteel geeft een weids uitzicht op de heuvels in de omgeving.


SAINT-PUY | kasteel, wijnproeverij, fijnproeverij, foie gras, restaurant, bastide Kennismaken met de ‘Pousse Rapière’

Chateau de Monluc is op de vestigingen van het oude kasteel gebouwd. Je kan er de wijnkelders bezoeken.

Deze mooie plaats is ook de wieg van de ‘Pousse-rapiere’, een typische likeur van de Gers .

Deze uitstap is fijn te combineren met de boerderij ‘Terre Blanche’. Hier krijg je een aangename rondleiding op de eendenboerderij en veel informatie en een degustatie over ‘foie gras’ in al zijn vormen. Deze uitstap is kindvriendelijk.


VALANCE SUR BAÏSE | klooster, cultuur, bastide Het dorp, de vallei en de abdij het zijn pareltjes.

Een typische vestigingsstad aan de samenloop van de Baïse en Auzoue. Dit dorp heeft een stadsplein met zeer typische arcades .

Een bezoekje aan het klooster ‘Abbaye de Flaran’ is absoluut de moeite waard. Deze abdij werd door de monniken van Escaladieu in 1151 gesticht. Het klooster is een van de mooist bewaard gebleven abdijen in het zuidwesten van Frankrijk. De kloostergebouwen en -tuinen liggen midden in een fraai park en vormen zo een prachtig voorbeeld van een Cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. Het klooster werd meerdere malen omgebouwd tot het in 1972 door het Département du Gers werd gekocht, waarna een uitgebreide renovatie gestart werd. Tegenwoordig worden er veelvuldig culturele activiteiten in het klooster georganiseerd.


MANSENCOME | kasteel, wandelen, degustatieArmagnac de goedendrank van streek.

In Mansencome vind je ‘Château de Busca-Maniban’.

Dit kasteel werd gebouwd in 1649 door Thomas de Maniban en toon de groteske tijd van de XVIIe eeuw. Voor de monumentale trap loont de moeite. De wachtzaal en Italiaanse zaal de kapel. Vlakbij het kasteel is de oude ‘brûlerie’ waar in 1693 wijn werd gedestilleerd om er Armagnac van te maken. Je kan er tijdens het bezoek proeven.

Ook chateau de Cassaigne in het gelijknamige dorp is te bezoeken en ook hier kan je proeven.


 CONDOM | kasteel, cultuur, museum, degustatie, cathedraal Het stadje Condom heeft niets te maken met voorbehoedsmiddelen.

In Condom is de kathedraal Saint Pierre de moeite waard om een bezoekje te brengen. Vooral de gewelven van de kloostergang zijn opmerkelijk.

Verder is er de Chapelle des Eveques en de Musée de l’Armagnac, waar je een idee krijgt hoe Eau de Vie, Armagnac wordt.


LARRESINGLE | burcht, cultuurLe petit Carcassonne.

Soms wordt dit vestingstadje ook wel het Carcassonne van de Gers genoemd. Dat is lichtelijk overdreven, maar het is wel een heel fraai klein ommuurd dorpje met een kerk, een klein museum (50 poppen in oude klederdrachten)en op de binnenplaats een aantal middeleeuwse wapens die helemaal uitgetest kunnen worden.


LA ROMIEU | klooster, cultuur, park, restaurantOnderweg naar Compostella…dan is dit een etappeplaats.

Hier werd in 1318 een klooster met een kerk, twee torens en een binnenplaats gebouwd in gotische stijl. De sacristie wordt geflankeerd door twee torens: een achthoekige volledig gesloten toren en een vierkante toren met klokken. De sacristie heeft unieke fresco’s met esoterische motieven met zwarte engelen. De betegelde vloer is nog steeds in originele staat. In de zomermaanden is het een erg levend stadje.

Het complex (nu beschermd door de Unesco) is in zeer goede staat en kan vrijwel geheel bezichtigd worden. Van de zonovergoten binnenplaats via de kerk naar de open toren die beklommen kan worden. Via een smalle stenen wenteltrap kom je in diverse vertrekken en uiteindelijk zelfs op het dak van de kerk zelf. De dakconstructie is prachtig om te zien en er is natuurlijk een fantastisch uitzicht over de omgeving

Naast het klooster en het dorpje zelf is er ook een grote botanische tuin van zo’n 6ha. Je vindt er bijvoorbeeld het Arboretum, een Engelse tuin en een tuin met allerlei medicinale gewassen. Er zijn aparte maar ook gecombineerde kaartjes voor de toegang tot het klooster en de botanische tuin. En als afsluiting natuurlijk een terrasje pakken onder het toeziend oog van het beeld van Angeline en haar katten…volgens de legende zou het gezicht van dit standbeeld elk jaar meer op dat van een kat zijn gaan lijken